Het nieuws uit Elspeet

09
dec

Camping De Meulebarg mag uitbreiden

Om de kwaliteit van de camping te verbeteren en het bestaande parkeerprobleem op te lossen, wil het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders meewerken aan een uitbreiding van camping De Meulebarg. Voorwaarde is dat de provincie Gelderland ook instemt met het verzoek. 

Lees het hele artikel op Nieuwsblad De Band.

28
nov

Gezellige Winterlicht Avond in centrum van Elspeet

Donderdag 7 december organiseert een aantal ondernemers een Gezellige Winterlicht Avond in en rondom Restaurant Op de Brink in het centrum van Elspeet. Vanaf 16:00 branden de vuurkorven en lampjes, klinkt sfeervolle kerstmuziek en zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud tot 21:00 uur. De deelnemers hebben leuke stands ingericht met aantrekkelijke koopjes. Kortom voor ieder wat wils. Zie de afbeeldingen in de bijlage bij dit bericht voor meer informatie.

25
nov

De charme van Nunspeet, Elspeet en Vierhouten op nationale televisie

Presentatoren Bert van Leeuwen, Henk van Steeg, Hella van der Wijst en Mirjam Bouwman gaan voor het NPO 2-programma ‘Geloof en een Hoop Liefde’ op zoek naar authentieke dorpsverhalen, karakteristieke stadsgezichten en inspirerende verhalen over geloof, hoop en liefde. Binnenkort wordt een uitzending vertoond over Nunspeet, Elspeet en Vierhouten.

In het programma ontmoeten ze Gerrit Rekers. Hij weet alles van de bossen in de omgeving en geeft rondleidingen aan uiteenlopende gezelschappen. Gerrit is een geboren en getogen Nunspeter, maar laat zich niet zo makkelijk in een (kerk)hokje duwen. Mirjam gaat met hem op stap om bessen te plukken voor de jam die hij elke week maakt en praat met hem over het vrije leven dat hij leidt.

Daphne van Zomeren is sinds kort hoofdherder van de schaapskudde in Elspeet. Vroeger was ze grafische ontwerper, maar ze ontdekte dat ze liever buiten was. Na vele ontwikkelingen voelt zich nu eindelijk helemaal op haar plaats als herder met een eigen kudde.

William von Baumhauer laat aan Mirjam het Verscholen Dorp van Vierhouten zien wat zijn opa Edouard von Baumhauer heeft gesticht. Hij vertelt de geschiedenis van het dorp dat in de Tweede Wereldoorlog diep in de bossen is gebouwd en talloze Joodse onderduikers het leven heeft gered.

De uitzending van ‘Geloof en een Hoop Liefde’ is op donderdag 7 december om 17.50 uur te zien op NPO 2. 

22
nov

Inzien saldo van de Heidepas is vanaf nu mogelijk

Vanaf vandaag is het mogelijk om het saldo van Heidepas zelf in te zien. De saldo checker is beschikbaar onder menu keuze Heidepas, Saldo Checker. Of direct via deze link.

22
nov

Schuurverkoop voor Oranjehof

Bij boer Koster aan de Staverdenseweg 56 in Elspeet vindt elke laatste zaterdag van de maand een Schuurverkoop voor de Oranjehof plaats. Zo ook zaterdag 25 november. Vanaf ‘s morgens 10.00 uur tot ‘s middags 13.00 uur kunnen belangstellenden terecht. In de maanden juni, juli en december is er geen verkoop.

08
nov

Heidepas heeft zich al bewezen

In de zeer korte tijd dat de Heidepas is geïntroduceerd heeft de kortingspas zich al meer dan bewezen. Sinds juli 2017 is in Elspeet bij de tien deelnemende winkels de Heidepas te verkrijgen. Naast de deelnemende ondernemers zijn de inwoners uit Elspeet en omliggende dorpen zeer enthousiast.

Lees hier het volledige artikel in Nieuwsblad De Band,

04
nov

Sinterklaas komt naar Elspeet!

Ja hoor, het is weer bijna zover. Sinterklaas komt op zaterdag 18 november aan in Nederland. En dezelfde dag komt hij ook meteen naar Elspeet. Omdat hij rond de middag aankomt in Dokkum is het pas avond voordat hij in Elspeet kan zijn. Daarom is het dit jaar anders georganiseerd.

 

Iedereen is van harte welkom om 18.00 uur bij het Kulturhus, daar komen Sinterklaas en de Zwarte Pieten ook naar toe. Zij worden welkom geheten door onze burgemeester Van der Weerd.

Meteen daarna is er een rondgang door het dorp en bij terugkomst bij het Kulturhus, om ongeveer 19.00 uur, is daar een leuke voorstelling voor alle jonge kinderen.

Tot ziens bij het Kulturhus!!

25
okt

Het Historisch Museum Elspeet blijft langer open

Het Historisch Museum Elspeet blijft langer open. Het plan was om het museum in de maanden november tot en met maart te sluiten. Maar na overleg heeft het bestuur besloten om in de maanden november en december op zaterdag open te blijven, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Daarmee krijgen vooral de inwoners van Elspeet nog de kans om de schilderijen van freule Ima van Eysinga te bekijken. Deze expositie wordt na december vervangen door een andere.

De entreeprijs is 2,50 euro maar donateurs en vrienden die hun bijdrage voor 2017 betaald hebben, mogen gratis naar binnen. 

28
sep

Hulpdiensten centraal op internationale 112-beurs

Zaterdag 14 oktober 2017 vindt voor de tweede keer de internationale 112-beurs plaats. Na een groot succes in 2016 begonnen organisatoren Kees Verwijs en Melvin Bakker al snel aan het organiseren van een tweede editie. Op deze dag krijgen bezoekers een kijkje in de keuken van de verschillende hulpverleningsdiensten.

Internationale verzamelbeurs
In het Kulturhus waar het evenement plaats vindt zal opnieuw een internationale verzamelbeurs plaats vinden. Naast standhouders uit Nederland zullen er ook mensen uit België, Duitsland en Frankrijk aanwezig zijn om hun waar te laten zien en/of aan te bieden. Verzamelaars kunnen informatie uitwisselen en bieden hun dubbele items aan, te denken aan bijvoorbeeld; helmen, emblemen, kleding maar ook modelauto's.Tijdens de beurs zullen er ook een aantal nieuwe boeken worden gepresenteerd over de historie van de brandweer.

Zeventig hulpverleningsvoertuigen
Dit jaar nemen maar liefst zo'n zeventig hulpverleningsvoertuigen deel aan dit internationale evenement. Voertuigen komen vanuit alle windstreken naar Elspeet. Voertuigen van onder meer politie, brandweer, ambulance en bergingsvoertuigen zullen komen maar ook de minder bekende hulpverleners zullen zich presenteren. De gedurende dag zullen de diverse hulpdiensten en hulpverleners demonstraties verzorgen om de bezoekers te informeren.

’’Spoorloper'' 
Tijdens het evenement zal een waar diorama ''De spoorloper'' van Prorail worden verplaatst naar Elspeet, waarin bezoekers in een levensgrote kijkdoos ervaren dat je niet dichtbij het spoor moet komen en wat hiervan de gevaren zijn. Daarnaast zullen ook de mensen van de Nederlandse Spoorwegen Veiligheid & Service aanwezig zijn om te laten zien wat hun bijzondere tak van hulpverlening is.

Goed doel
Dit jaar zal de opbrengst van het evenement gaan naar de NVHP. (Nederlandse vereniging van Hemofilie Patiënten) Deze vereniging is een belangenvereniging van mensen met hemofilie of aanverwante erfelijke bloedstollingsstoornissen. Met deze opbrengst kan de vereniging wetenschappelijke onderzoeken doen. In Nederland zijn ongeveer 1.600 mensen met hemofilie, 1.250 van hen hebben zich aangesloten bij de NVHP.

Organisatoren Kees en Melvin laten weten dat het niet de bedoeling is om een commercieel evenement te gaan worden en willen graag de mensen de andere kant van de hulpdiensten laten zien.

In en rondom het Kulturhus
De 112-beurs vindt plaats op 14 oktober van 10:00 - 16:00 uur in en rondom het Kulturhus, Nachtegaalweg 2h in Elspeet. De entree bedraagt 2,50 euro voor volwassenen en 1,00 euro voor kinderen tot 12 jaar. (Alleen toegang onder begeleiding van volwassenen.)

Foto's: Stefan Verkerk

29
aug

Boer'ndag was weer een mooi visitekaartje voor Elspeet

Zaterdag was het een gezellige drukte bij Molen de Hoop. De Boer'ndag trok veel bekijks en het mooie weer zorgde ervoor dat de bezoekers ook lang aanwezig bleven op het terrein om alle activiteiten te bekijken en langs de ruim 60 kramen te lopen en hier en daar een aankoop te doen.

De dag werd geopend door de nieuwe herder van de schaapskudde in Elspeet, Daphne van Zomeren, die zich aan de aanwezigen voorstelde en hen een prettige dag wenste. Ze was met een deel van haar kudde naar het terrein bij de molen gekomen om deze dag kennis te maken met Elspeet.

 

Rond 11 uur vertrokken 19 klompenlopers voor een tocht over de prachtige heide die nu volop in bloei staat. Na een tocht van ruim 11 kilometer kwamen ze na bijna 2 uur weer terug op het terrein. In de tussentijd werd door ruim 60 tractoren een toertocht door en om Elspeet heen gereden. In de route was speciaal rekening gehouden met de bewoners van de Oranjehof waar de tocht langs is gereden net na de middagmaaltijd.

 

Op verschillende momenten verzorgde de heemkundige vereniging Nuwenspete een demonstratie van de klederdrachten die in vroeger tijden werden gedragen in Elspeet en omgeving. Als tegenhanger daarvan waren living statues aanwezig die zich op het terrein opstelde en met hun prachtige kunstvorm het publiek hebben vermaakt.

 

Vanaf 13 uur barstte de strijd los om het Nederlands Kampioenschap Grasmaaien.

Afgelopen zaterdag gingen 16 teams de strijd aan om de nationale titel ‘maaien met de zeis’. Onder veel belangstelling van het toegestroomde publiek streden zij op de Boer’n dag in Elspeet om de gouden strekel én de eer. In de zeer spannende finale versloeg het Groningse team nipt het sterke team uit Friesland. Drie provinciale organisaties van Landschapsbeheer organiseerden dit NK ‘maaien met de zeis’ voor de zesde keer.

Er zijn deze zomer heel wat uurtjes door de meeste teams geoefend, alleen, maar ook met elkaar om de fijne kneepjes van het maaien goed in de vingers te krijgen. Voor het ter plekke geformeerde jongerenteam en het damesteam uit Flevoland was winnen niet het belangrijkste. Het gaat de meeste deelnemers om de ‘olympische gedachte’, om liefde voor en plezier met het maaien met de zeis uit te stralen. En om te laten zien dat maaien met de zeis iets is van deze tijd.

De jury was weer lovend over het niveau van maaien dit jaar. ”De bladen van de zeis zijn vlijmscherp, tot vlak voor de wedstrijd werden ze vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld. Een absolute noodzaak om het zware en hoge gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan”.

Kortom, het NK was op deze zonovergoten dag weer een mooie promotie voor het maaien met de zeis. Op maaienmetdezeis.nl vindt u alle informatie over de cursussen maaien, die door Landschapsbeheer in de verschillende provincies wordt georganiseerd en algemene informatie over het maaien met de zeis.

 

Nieuwe wedstrijd: Wie bakt de lekkerste Boer'n Appeltaart?

Twaalf baksters hadden zich opgegeven en leverden in het begin van de middag hun prachtige taarten in bij de juryleden. Deze hebben alle taarten geproefd en hebben hun zeer kritische smaak, geur en blik laten wegen. Uiteindelijk is men tot een top drie gekomen:

  1. Evita van de Steeg
  2. Trudy van den Hardenberg
  3. Bernadette van Milligen

De taart die overbleef is per punt verkocht en de opbrengst hiervan is geschonken aan Oranjehof. De taartpuntjes die nog over waren zijn ook naar de Oranjehof gebracht en daar zijn ze goed in de smaak gevallen, getuigen de foto's bij dit bericht. Deze geven ook een mooie impressie van deze dag.

 

Bekijk ook de prachtige foto's die André Dorst (www.dorst-fotografie.nl) op zijn facebookpagina heeft geplaatst (klik hier). Ook Nunspeet.nu was aanwezig evenals RTV Nunspeet. Een ook op hun sites zijn leuke beelden te bekijken.

17
aug

NK Grasmaaien en 'EK' taarten bakken op Boer'ndag Elspeet

De Boer'ndag in Elspeet staat voor de laatste zaterdag van deze maand, 26 augustus, op het programma. De voorbereidingen zijn in volle gang en als extra trekpleister van dit evenement heeft de organisatie het NK Grasmaaien met de zeis 2017 toegewezen gekregen. Deze Boerendag rondom molen De Hoop duurt van 10.00 tot 16.00 uur.


Lees hier het volledige artikel in Nieuwsblad De Band.

08
aug

Daphne van Zomeren, Elspeets nieuwe schaapherder

“Een gezonde schaapskudde laten groeien is een mooie taak”

De schapen van de Veluwse schaapskudde hebben weer een full-time herder. Met Daphne van Zomeren (41) heeft de Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet een ervaren herder aangetrokken, die met veel enthousiasme de uitdaging aangaat: de Elspeetse en Vierhoutense heide in conditie houden en bovendien de groeiplannen van de stichting met de kudde vormgeven. “Ik vind het een uitdaging om het publiek – toeristen en vrijwilligers op de Veluwe – bij dat alles te betrekken.”

Wie tijdens de introductie van Daphne van Zomeren op de Boer’ndag (26 augustus) een bekend gezicht meent te herkennen, die heeft gelijk. Daphne mag gerust een van de bekendste schaapherders van Nederland worden genoemd. Ze is menigmaal geportretteerd in de pers en op TV. Daarbij liet ze zien dat ze veel liefde heeft voor het vak en de dieren. Enkele uitspraken van haar zijn: “Ik vind schapen prettig in de omgang. Schapen stralen rust en vrede uit. Ze zijn er gewoon.

Passie voor schapen

Daphne heeft al vanaf haar jeugd een passie voor schapen. Als ZZP-schaapsherder was zij eerder in de afgelopen zeven jaar onder meer verantwoordelijk voor kuddes in de Amsterdamse Waterleidingduinen, in het Goois Natuurreservaat en bij Hoog-Buurlo. In en rond Nunspeet zal zij vanaf 1 september met haar eigen honden Sem en Jan én met de Veluwse kudde een groot gebied bestrijken. De begrazing van de 900 hectare aan heidevelden van de Gemeente Nunspeet is één van de hoofdtaken van de nieuwe herder, die een fulltime job heeft, in dienst van de stichting. “Samen met de terreinbeheerder plan ik de inzet van de kudde in het gebied door middel van een begrazingsplan. Verder heeft een herder een fiks takenpakket. Ik houd de gezondheid van de kudde in de gaten in samenspraak met de dierenarts. Ik heb daarnaast ook administratieve taken, zoals het bijhouden van de online administratie, de begrazingsactiviteiten en de mestboekhouding.”

Voorlichting aan publiek

Gelukkig kan Daphne het grootste deel van haar tijd besteden aan haar passie, de schapen. “En: het betrekken van het publiek bij de kudde en bij de functie die de schapen hebben bij het tegengaan van vergrassing op de heide. Ik geef graag voorlichting over de kudde aan bezoekers bij de kooi en op de heide en houd ervan om extra activiteiten te organiseren, zoals workshops, lezingen en ‘picknicken met de kudde’. Ik realiseer mij dat de kudde een belangrijke toeristische trekpleister is op de Veluwe; de kudde is de trots van Nunspeet, Elspeet en Vierhouten en ik vind het prachtig om te zien hoe vrijwilligers zich inzetten voor het welzijn van de kudde. Ik kijk er ook naar uit om actief deel te nemen aan prachtige evenementen zoals de Lammetjesdag en het Schaapscheerdersfeest.” Daarbij is het goed om te weten dat Daphne, van huis uit grafisch vormgever, graag creatief bezig is met de wol van haar kudde – onder meer met vilten en spinnen.

Toekomst van de kudde

Voor Daphne ligt er ook een grote opdracht. Zo vertelt ze: “De kudde is met ruim 150 ooien en lammeren eigenlijk te klein om het hele gebied goed bij de houden. Uitbreiding van de kudde is noodzakelijk. Het zou mooi zijn als we kunnen groeien tot een kudde van 300-400 schapen. Als deze belangrijke stap kan worden gezet is het mijn de taak om de groei verantwoord te laten plaatsvinden en om bij het fokprogramma goed te selecteren op de kwaliteit en de gezondheid van de dieren. Daarbij kunnen we gelukkig gebruik maken van de ‘rammenpool’ van de Veluwse schaapskuddes. Op den duur zullen we voor de kudde van zo’n 3 tot 400 schapen dan ook moeten gaan nadenken over een nieuwe, grotere schaapskooi in Elspeet. Dat is bij elkaar een heel mooi perspectief en ik heb er veel zin in om dat alles werkelijkheid te laten worden. Een gezonde schaapskudde laten groeien is een mooie taak.”

Rond de schaapskooi

Het worden dus drukke tijden met lange dagen voor de nieuwe herder, die in voorjaar, zomer en najaar een bekende verschijning zal worden in het grote heidegebied. “Als er vanaf oktober niet veel meer te eten is op de heide, zal het werk zich gaan concentreren in en rond de schaapskooi in Elspeet. Dan wordt het al gauw lammertijd en ook dan hebben we de handen vol aan de kudde. In het voorjaar begint de hele cyclus weer opnieuw”, vertelt Daphne, die aangeeft dat ze uitkijkt naar de nieuwe uitdaging. “Ik kan nu met een ‘eigen’ kudde echt iets opbouwen. Midden op de grote Veluwe, met de stilte en de weidsheid, waar je ook nog eens groot wild kunt tegenkomen. Ik kan niet wachten!”

De nieuwe Elspeetse schaapsherder heeft nog een vraag voor inwoners van de gemeente. Ze is met haar partner en vier honden en twee katten druk op zoek naar passende en betaalbare woonruimte in de regio. “Wij willen ons zo snel mogelijk dichtbij de kudde vestigen. Dat is prettig, maar ook belangrijk om mijn tijd maximaal aan de schapen te kunnen wijden.”

27
jul

NK maaien met zeis op 26 augustus op de Boer’n dag in Elspeet

Het NK maaien met zeis 2017 vindt dit jaar plaats op 26 augustus op de Boer’n dag in Elspeet. Twaalf teams van de provinciale organisaties Landschapsbeheer strijden met elkaar om de nationale titel ‘maaien met de zeis’. De wedstrijd begint om 13.00 uur, de halve finale om 14.30 uur. De finale is om 15.30 uur. Daarna is de prijsuitreiking. Deelnemende teams worden dringend verzocht om zich tussen 12.00 uur – 12.30 uur met het gehele team bij Arda van der Lee te melden. Zij is te vinden bij de stand van Landschapsbeheer, naast het wedstrijdveld, zie de plattegrond.

Route, toegang en parkeren

Het NK maaien met de zeis vindt plaats tijdens de Boer’ndag in Elspeet. Het adres is: Molen de Hoop Molenweg 8, 8075 PA Elspeet.  Er kan gratis geparkeerd worden. De Boer’ndag begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Bekijk hier het programma.

Haren en strekelen

Er worden deze zomer heel wat uurtjes door de meeste teams geoefend, alleen, maar ook met elkaar om de fijne kneepjes van het maaien goed in de vingers te krijgen. Ook het scherp houden van de zeis krijgt veel aandacht. De bladen van de zeis moeten vlijmscherp zijn, tot vlak voor de wedstrijd worden ze vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld. Een absolute noodzaak om het gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan. Het gaat erom te laten zien dat maaien met de zeis iets is van deze tijd. En om liefde voor en plezier met het aloude maaien met de zeis uit te stralen.

Waarom deze aandacht voor maaien met de zeis?

Bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij

 het maaibeheer van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis. Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd. Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij. Het kampioenschap past goed in deze hernieuwde belangstelling. Meer informatie over maaien met de zeis vindt u op www.maaienmetdezeis.nl.

20
jul

VVV Veluwse Fietsdag

Dinsdag 1 augustus is het weer zover, de Veluwse Fietsdag.

Zoals ieder jaar organiseert de VVV in samenwerking met de Rabobank Noord Veluwe een Veluwse Fietsdag. Voor deze speciale dag zijn nieuwe fietsroutes uitgezet. De routes zullen na afloop worden opgenomen in het assortiment VVV-fietsroutes.Dit jaar is er een gecombineerde route van Nunspeet met Epe en Vierhouten met Elspeet. U kunt de routes bijna geheel volgen op knooppunten. U kunt starten op de diverse locaties tussen 9.00 - 13.00 uur.

De Vennetjesroute is 45 km en kunt u starten bij de VVV in Nunspeet of bij de VVV in Epe. U komt onderweg langs een paar leuke bezienswaardigheden zoals het vlonder pad over het Wisselese veen bij Epe en het Verscholen dorp bij Vierhouten. Uiteraard krijgt u weer een kopje koffie of thee aangeboden met wat lekkers.

De Zadelpijnroute is 35 km en kan men starten bij de VVV in Elspeet of bij Garage Foppen in Vierhouten. Deze route gaat richting Speuld en ook met deze route komt u langs leuke bezienswaardigheden zoals molen de Hoop en het Historisch Museum in Elspeet, replica van een grafheuvel en de mooie houten banken die men echt als een kunstwerk kan beschouwen bij Vierhouten.

Men krijgt bij aankoop van de fietsroute (voor slechts € 3,75) tegoedbonnen mee voor wat te drinken onderweg en een ijsje (alleen route Nunspeet-Epe). Rabobank-leden krijgen op vertoon van hun pasje de route gratis! Na afloop ontvangt men een leuke herinnering!

Voor meer informatie over deze Fietsdag kan men contact opnemen met VVV/Nunspeet uit de kunst via 0341-274747 of zie http://nunspeetuitdekunst.nl/locaties/veluwse-fietsdag/ 

08
jul

Zomerbraderie Elspeet op woensdag 2 augustus

Op woensdag 2 augustus organiseert de Elspeetse ondernemersvereniging de bekende Zomerbraderie in het centrum van Elspeet. Deze zomermarkt vindt plaats op de Staverdenseweg midden in het dorp en begint om 14:00 uur. Hier worden dan ruim 60 kramen geplaatst met daarnaast nog aanbieders die hun koopwaar vanuit een andere opstelling aanbieden. Ook zijn er enkele oude ambachten aanwezig om de bezoekers te vermaken met hun kunsten van de ambten van weleer. De markt duurt tot 21.00 uur.

Net als voorgaande jaren is er een kleedjesmarkt aanwezig, waar inwoners uit Elspeet hun overtollige waren aan de man of vrouw kunnen brengen. Hier kunt u tegen een zeer schappelijke prijs eigenaar worden van iets dat u allang had willen kopen. Vanaf 13.00 uur is deze toegankelijk en zal op grasveld en de parkeerplaats voor het Kerkerf worden uitgezet.

Aanmelden kleedjesmarkt

Als je hier aan deel wilt nemen, kun je je aanmelden via het inschrijfformulier van Forum Events op www.forumevents.nl. De plaatsen van ongeveer 4 bij 4 meter worden door de organisatie toegewezen op basis van de inschrijvingen. Let er wel op dat de bereikbaarheid met een auto beperkt is.

De Staverdenseweg is deze dagen tussen 09:00 en 23:00 afgesloten tussen de Nunspeterweg en de Gerrit Mouwweg. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid.

01
jul

De eerste Heidepas overhandigd aan wethouder Leen van der Maas

Vanmorgen om 10 uur heeft wethouder en inwoner van Elspeet Leen van der Maas de eerste Heidepas in ontvangst genomen. Dit onder het toeziend oog van enkele deelnemende winkeliers en belangstellenden. De verkoop van deze nieuwe spaarpas voor Elspeet is vandaag van start gegaan en de winkelierscommissie van de Ondernemersvereniging Elspeet leek het een leuke geste om het eerste exemplaar op deze manier te verstrekken. Op diverse plaatsen kon de kaart vandaag worden aangeschaft en vond deze ook gretig aftrek. Lees meer over dit unieke spaarconcept op de subpagina op deze site.

28
jun

Elspeet krijgt eigen spaarpas: De Heidepas

Het is bijna zover. Zaterdag 1 juli introduceren de winkeliers van Elspeet de Heidepas. Een uniek spaarsysteem voor de klanten van de elspeetse detailhandel. Dit moment valt mooi samen met het Schaapscheerdersfeest, een bekend evenement op de eerste zaterdag van juli. Om tien uur neemt wethouder Leen van der Maas het eerste exemplaar in ontvangst op de Brink. In het dorp staat een vijftal prachtig aangeklede kramen waar deze nieuwe pas te verkrijgen is: op de Brink, bij Plus van der Horst, bij het Schaapscheerdersfeest, bij Van den Hardenberg en bij ’t Edelhert. Kijk voor meer informatie de pagina op deze site, of het uitgebreide artikel in nieuwsblad De Band dat als bijlage bij dit artikel is opgenomen.

 

Bekijk hier de bijlage: Nieuwsblad De Band 20170628
23
jun

Nieuw gezicht voor De Brink in Elspeet

De Brink in Elspeet krijgt een nieuw gezicht. Het herinrichtingsplan hiervoor is gereed. De Brink wordt groen opgezet en krijgt nieuwe bestrating en straatmeubilair. Ook komen er betere oversteekvoorzieningen en wordt er rekening gehouden met het ruimtegebruik van standplaatshouders en het parkeren.  Ook de aanpak van de wateroverlast, een belangrijk thema in Elspeet, is meegenomen in dit plan. In 2017 start de gemeente met de herinrichting.

Verantwoordelijk wethouder Leen van der Maas zegt:” Met dit nieuwe plan wordt De Brink weer een aantrekkelijke plek voor de inwoners van Elspeet en de toeristen. Mede dankzij de klankbordgroep die enthousiast heeft meegedacht, is dit een breed gedragen plan, waar de Brink jaren mee vooruit kan’.

Proces
Dit herinrichtingsplan is een proces geweest waarbij bij de start iedereen zijn of haar ideeën, voorstellen en schetsplannen over De Brink kon indienen bij de gemeente. De gemeente dankt iedereen die heeft meegedacht. Vervolgens is Buro Zijaanzicht ingehuurd om een herinrichtingsplan op te stellen waarbij de haalbaarheid van de ideeën en wensen zijn onderzocht.  In samenspraak met de gevormde klankbordgroep waarin vertegenwoordigers van de Dorpsvereniging, de Ondernemersvereniging, de Verkeersouders van de scholen en van de Koninklijke Horeca Nederland zitting hebben, is er een nieuw herinrichtingsplan van de Brink gekomen.

Plan inzien
Belangstellenden kunnen bij restaurant Op de Brink in Elspeet op dinsdag 27 juni a.s. vanaf 19.30 uur tot 21.00 uur het toekomstige plan van de herinrichting van de Brink bekijken

Ook staat het plan vanaf 26 juni 2017 op www.nunspeet.nl/debrink

22
jun

Grote Schapenscheerdag op zaterdag 1 Juli

Zaterdag 1 juli is er weer de Grote Schapenscheerdag bij de schaapskooi, Stakenbergweg 6 te Elspeet. Vanaf 9.00 u worden de schapen traditioneel geschoren met de knipscheer door zowel manlijke scheerders als dames. Op eigen terrein staan er kramen voor verkoop hebbedingen van de kudde. Optredens van de Jachthoornblazers, de Tolzangers en een kledingshow van de Heemkundige vereniging. Er is een catering van de 5-Sterren slagerij. Na afloop is er een gezamenlijke scheerdersmaaltijd , hiervoor zijn nog plaatsen beschikbaar a e 20.- p.p. (aanmelden bij : voorzittersgn@gmail.com). Komt allen!! Toegang: vrij  maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. 

21
jun

Presentatie van een boek over het Elspeterbos

Op zaterdagmiddag 2 september a.s. om 15.00 uur zal in het Kulturhus aan de Nachtegaalweg in Elspeet de presentatie plaatsvinden van een nieuw boek getiteld: " Het Elspeterbos - verleden, heden en toekomst van een oud malenbos". Dit boek verschijnt naar aanleiding van het feit dat de familie van Beuningen in 1917, dus nu 100 jaar geleden, het Elspeterbos aankocht van de oorspronkelijke eigenaren van het bos: de kerk/pastorie en de geërfde boeren in Elspeet. De auteurs Peter Veen, Bert Maes en Emma van den Dool hebben onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het bos en het blijkt dat die geschiedenis teruggaat tot omstreeks de stichting van de parochie van Elspeet rond het jaar 1100 door de Sint Paulusabdij in Utrecht. Het bos krijgt de status van een malenbos, dat betekent dat de malen gezamenlijk eigenaren waren van het bos. De kerk en de pastoor hadden een recht van 25% van de opbrengst van het bos. Na de reformatie gaan deze rechten over op de dorpskerk en de dominee van Elspeet. Deze geschiedenis is ontleend aan enkele oude malenboeken uit het jaar 1595. In 1917 wordt het Elspeterbos publiek verkocht en de familie van Beuningen ziet mogelijkheden om een fraai jachtgebied te verwerven. Bij de verkoop wordt echter bepaald dat de bewoners van Elspeet een vrije toegang tot het bos moeten behouden.

Tijdens deze presentatie-middag zullen de twee auteurs Peter Veen en Bert Maes ingaan op de inhoud van het boek. Naast de geschiedenis zal ook aandacht besteed worden aan de huidige betekenis van het bos en aan de mogelijkheden voor de toekomst. Na deze inleidingen zullen de eerste exemplaren worden aangeboden aan mevr. M. Kraaijeveld van Hemert-Peterich, kleindochter van George van Beuningen, en aan burgemeester B. v. d. Weerd. Beiden zullen kort reageren op de uitgave van het boek. Daarna is er gelegenheid een drankje te drinken, dat u wordt aangeboden wordt door de familie van Beuningen. De middag staat onder leiding van de plaatselijke predikant van de Elspeetse dorpskerk, ds. M. van Kooten. De middag is vrij toegankelijk en begint dus om 15.00 uur. Na afloop van de bijeenkomst kan een exemplaar van het boek worden gekocht. 

Design by No.3 | Nummerdrie.nl | Ontwerpstudio