Het nieuws uit Elspeet

22
mei

Intercity tussen Elspeet en Vierhouten gaat weer rijden

Vanaf woensdag 23 mei rijdt ie weer elke woensdag en vrijdag tijdens de zomermaanden! De intercity tussen Vierhouten en Elspeet. De eerste rit vertrekt om 10.00 uur vanaf het Dorpshuis in Vierhouten. De trein zal 4x een ronde van ruim een uur maken. Onderweg kunt u uitstappen en later weer instappen als u wilt. En ook leuk: u kunt in Elspeet een kleine koffiepauze houden bij Molen de Hoop. Ze verkopen er ook leuke souvernirs voor het thuisfront. De bus rijdt langs verschillende hotels in Vierhouten. Bijvoorbeeld langs Rondje Vierhouten-deelnemer Hotel Vierhouten. Wist u trouwens dat de chaufeurs en de gidsen dit op vrijwillige basis doen? 

03
mei

Rumoer rondom gedenksteen WO II

Een collegebesluit om de gedenksteen ter herinnering van de WOII te verplaatsen is bij veel dorpelingen niet in goede aarde gevallen. Een aantal Elspeters heeft een actiecomité gevormd om de gedenksteen in het centrum te behouden. Gecoördineerd vanuit de site Elspeet Historie.

Lees hier het hele artikel in De Band, met een ingezonden reactie van de Dorpsvereniging Elspeet.

19
apr

Gebouw De Luwte van Mennorode trouwlocatie

De directie van Mennorode Conferentiehotel aan de Apeldoornseweg 185 in Elspeet heeft een verzoek ingediend voor aanwijzing als permanente trouwlocatie van het gebouw De Luwte. De ruimte is geschikt voor tacjtig personen.

Het gebouw De Luwte was in 2012 winnaar van de International Architecture Award 2012. Omdat aan alle voorwaarden wordt voldaan, heeft het college van burgemeester en wethouders het verzoek goedgekeurd en is op donderdag 19 april op de locatie de overeenkomst trouwlocatie getekend. Burgemeester Breunis van de Weerd tekende namens het college de overeenkomst. 

18
apr

Heidepas voorjaarsactie

De twee weken voor Moederdag (30 april tot en met 12 mei 2018) is de voorjaaractie van de Heidepas in Elspeet. Degene met de meest gekochte punten én die het meest gebruikt maakt van de Heidepas bij meerdere deelnemers maakt kans op: 

  • hoofprijs: 1 minuut gratis winkelen bij Plus van der Horst, Elspeet
  • 2e prijs: dinerbon van restaurant ‘t Edelhert voor 2 personen t.w.v. € 75,-
  • overige prijzen: 8 x waardebonnen t.w.v. € 25,- van de overige deelnemers 

Deelnemers: Slagerij de Weerd, Drogisterij Op de Brink, Optiekhuys Elspeet, Verhoef Mechanisatie, Bakker Piet, Vlijm auto’s en Fietsen, Installatiebedrijf Spelt, Van den Hardenberg, Plus Van der Horst en Restaurant ‘t Edelhert.

Zie voor meer infomatie over de Heidepas de pagina's op deze site (link).

Bekijk hier de bijlage: HEIDEPAS VOORJAARSACTIE 2018
12
apr

Programma rond Koningsdag bekend

Rondom Koningsdag heeft de Oranjevereniging Elspeet een leuk programma in elkaar gezet. Op drie dagen zijn diverse activiteiten voor verschillende doelgroepen in voorbereiding.

Op zaterdag 21 april begint het met een programma voor de kinderen met een kindercircus en lampion- en fakkeloptocht bij het Kulturhus. Op donderdag 26 april is een feestavond in de tent aan de Maatweg. Zaterdag 27 april begint het programma op tijd. Om 8 uur wordt het dorp gewekt door het luiden van de klokken gevolgd door de fanfare vanaf de toren bij de dorpskerk. Daarna zijn verschillende activiteiten in en rondom het Kultuhus. In de middag zijn er de Boer'n Speul'n op het terrein aan de Maatweg. Rond 18 uur komt een einde aan het programma. Zie verder de flyer onder dit bericht, de site van de Oranjevereniging of de facebookpagina.

11
apr

Elspeter Chris Stoffer lid Tweede Kamer voor SGP

Chris Stoffer uit Elspeet, de nummer vijf van de kandidatenlijst, volgt Elbert Dijkgraaf op als Tweede Kamerlid. Hij wordt woensdag beëdigd. Dijkgraaf vertrekt per direct uit de Tweede Kamer. Het werk legde te veel ,,spanningen" op zijn huwelijk, schrijft hij in zijn afscheidsbrief. Hij was de afgelopen maanden afwezig wegens oververmoeidheid.

Hij gaat meer aandacht aan zijn gezin besteden. ,,De balans tussen werk en privé klopte niet meer", aldus Dijkgraaf. Zijn afscheidsbrief werd dinsdag voorgelezen door Kamervoorzitter Khadija Arib. Dijkgraaf wil op zoek naar werk dat minder ,,hectisch en tijdrovend" is. Dijkgraaf zal geen beroep doen op de wachtgeldregeling voor Tweede Kamerleden. De 48-jarige econoom zat sinds 2010 voor de streng christelijke partij in de Tweede Kamer. Daar hield hij zich bezig met onder meer Financiën, Landbouw en Defensie.

,,Ik heb alle begrip voor de heel persoonlijke afweging die hij heeft gemaakt om, zoals hij dat zelf zegt, weer een goede balans te vinden tussen werk en privé", laat fractievoorzitter Kees van der Staaij weten in een reactie. ,,Het grijpt ons erg aan dat Elbert ons gaat verlaten."

Bron: ANP

10
apr

De Zwaan wordt in oude glorie hersteld

De blikvanger van Elspeet, het voormalige hotel De Zwaan, is onlangs verkocht en de nieuwe eigenaar gaat het in oude glorie herstellen. Talloze jaren bracht Henk van Nifterik uit Elspeet zijn meubelzaak onder dak in het voormalige hotel De Zwaan in het dorpscentrum van Elspeet. Onlangs kon hij zijn zaak verkopen en door adequaat handelen van zowel de verkoper als de koper gaat Henk met zijn merknaam By-Henk aan de Staverdenseweg 27 in Elspeet in kleinere opzet verder. Zijn klantenkring kan hier terecht voor alle zaken die ze gewend waren bij hem te kopen. 

Lees hier het volledige artikel uit Nieuwsblad De Band.

20
feb

Elspeet krijgt een nieuwe peuterspeelzaal.

Met het stoppen van peuterspeelzaal Klein Duimpje per 31 maart aanstaande leek het peuterspeelzaalaanbod voor Elspeet een verloren zaak. Gelukkig komt het niet zo ver en gaat BSO Vrij Spel een nieuwe peuterspeelzaal opzetten.

Vanaf het moment dat bekend werd dat Klein Duimpje zou gaan stoppen zijn de drie Elspeetse scholen samen in gesprek gegaan om tot een passende oplossing te komen. In december 2016 is immers de onderwijsbelofte uitgesproken in de gemeente Nunspeet. Een belofte waarin we met elkaar (onderwijs, peuteropvang en gemeente) de verantwoording nemen voor alle kinderen van de gemeente Nunspeet en in ons geval voor het dorp Elspeet. Vanuit deze gezamenlijke verantwoordelijkheid is de sterke wens dat het peuterspeelzaalwerk in Elspeet blijft bestaan.

Er is nadrukkelijk geluisterd naar de voorkeuren van de ouders door een behoeftepeiling uit te zetten. Hieruit is gebleken dat het de voorkeur heeft om één algemene peuteropvang te behouden voor het dorp.

Wilmy van de Steeg van BSO Vrij Spel neemt deze uitdaging aan en is inmiddels volop met de voorbereidingen bezig. De directies en besturen van de drie scholen hebben het volste vertrouwen dat iets moois gaat ontstaan en zijn actief betrokken bij de opstart van de nieuwe peuterspeelzaal. Hierdoor ontstaat een goede, doorlopende leerlijn en kan optimaal worden samengewerkt. Hierbij zal ook nadrukkelijk aandacht worden gegeven aan het VVE aanbod. De drie directieleden blijven na de start als raad van advies hun steun verlenen.

De intentie is dat Peuterspeelzaal Vrij Spel in eerste instantie een voortzetting zal zijn van de huidige situatie in het Kulturhus. Na de zomervakantie zal gebruik gemaakt worden van de eigen locatie aan de Uddelerweg en komt de locatie Kulturhus te vervallen. Ook het alternatieve aanbod, bekend onder de naam Opstapje, in de huidige opzet zal per 1 september vervallen. En ook hiervoor wordt binnen Vrij Spel een aanbod opgezet, overeenkomstig de wijze waarop dit nu invulling krijgt. Hiermee wordt het totale aanbod in peuteropvang samengebundeld binnen Vrij Spel, waarbij het onderwijs actief betrokken is en we op een passende en verantwoorde manier invulling geven aan de onderwijsbelofte.
Voor informatie en opgave van peuters kunt u contact opnemen met Wilmy v.d. Steeg. Dit kan via de website www.bsovrijspel.nl of via info@bsovrijspel.nl

20
feb

Ook in 2018 weer grote Veluwse boekenmarkten

Op 21 en 28 juli, 4 en 11 augustus bent u weer hartelijk welkom op de boekenmarkten in Elspeet. Het eldorado voor elke boekliefhebber en verzamelaar.

Wat ooit begon met enkele kramen aan de Nachtegaalweg is uitgegroeid tot een forse boekenmarkt. De standhouders komen uit het hele land en nemen een gevarieerd aanbod van boeken mee. Naast vele kinderboeken, romans en (oude tot zeer oude) theologische boeken treft u er ook verzamelobjecten aan. Boeken van W.G. van der Hulst, Piet Prins, Arendsoog, Schippers enz. zijn in ruime mate aanwezig. Ook boeken over scheepvaart, topografie en folklore ontbreken niet.

Wilt u weten wat oude boeken waard zijn? Diverse standhouders hebben verstand van zaken en willen u graag vertellen wat uw boeken waard zijn. Puilen uw kasten uit van boeken of wilt u om andere rederenen boeken verkopen? Probeer het bij een van de standhouders. Grote kans dat u met een lege doos het marktterrein weer verlaat. Bent u niet in de gelegenheid uw boeken op de markt aan te bieden dan kunt contact opnemen met de organisator via www.vanderwalboeken.nl.

Kortom er zijn vele redenen om een bezoek te brengen aan deze boekenmarkt. Ook is er koffie en fris aanwezig.

Is uw belangstelling gewekt? U bent van harte welkom op de Schapendrift te Elspeet.

Info: Tel. 0184-684808 of cvdwal@kliksafe.nl. 

17
jan

Herinrichting de Brink gaat van start

De Brink in Elspeet krijgt een nieuw gezicht. De Brink wordt groen opgezet en krijgt nieuwe bestrating en straatmeubilair. Ook komen er betere oversteekvoorzieningen en wordt er rekening gehouden met het ruimtegebruik van standplaatshouders en het parkeren. Ook de aanpak van de wateroverlast, een belangrijk thema in Elspeet, is meegenomen in dit plan. In 2017 start de gemeente met de herinrichting.

Wat zijn de werkzaamheden?

Het gebied van de Brink en delen van de Apeldoornseweg, Vierhouterweg, Nunspeterweg, Staverdenseweg en Uddelerweg worden voorzien van nieuwe bestrating. In het kader van het verminderen van de wateroverlast, wordt er een nieuw regenwaterriool aangelegd en het straatwerk wordt zo gemaakt dat het water makkelijk kan wegstromen. Ook krijgt de Brink nieuwe bomen en beplanting en komt er nieuw straatmeubilair.

Aannemer voor de herinrichting van de Brink is de firma Hoornstra Ophof infra.

Periode van de werkzaamheden, verkeershinder en overlast

Eind januari 2018 starten de werkzaamheden op de Brink en rond het museum (Fase 1). Dit is het gebied bij de drogist DA, kledingzaak Lilyfield en huize Hanna en de hoek Nunspeterweg/ Staverdenseweg. Vanaf eind februari wordt er gewerkt aan de oostzijde van De Brink op de Vierhouterweg, Apeldoornseweg en Binnenweg en aan de voorzijde van restaurant Op de Brink (Fase 2 en 3).

Wanneer dat gereed is, volgt in april 2018 de Uddelerweg (Fase 4 en 5)..

Planning (onder voorbehoud)

Fase 1: van 29 januari tot 21 februari

Fase 2: van 22 februari tot 22 maart

Fase 3: van 21 maart tot en met 6 april

Fase 4: van 9 april tot en met 13 april

Fase 5: van 16 april tot en met 18 mei

Gedurende de verschillende fasen worden er omleidingsroutes ingesteld voor het doorgaand verkeer en rijden lijnbusdiensten tijdelijk andere routes. Uiteraard proberen wij de overlast van de winkels, woningen en horeca te beperken. Aannemer Hoornstra Ophof en de gemeente houden de omwonenden op de hoogte en verzorgen ook eventuele noodvoorzieningen.

Het streven is om uiterlijk eind mei 2018 klaar te zijn met de werkzaamheden.

Aanpassing parkeermogelijkheden

Wanneer het werk gereed is, wordt er in het gebied een parkeerschijfzone (blauwe zone) ingesteld waar men, met parkeerschijf, maximaal 2 uur kan parkeren. De parkeerplaatsen komen langs de Uddelerweg. Het parkeren op de Brink zelf is daardoor niet meer mogelijk.

Meer informatie

Voor meer informatie over de herinrichting van de Brink kunt u terecht op de website van de gemeente Nunspeet. Het faseringsplan, de omleidingsroutes, ontwerptekeningen en impressies van de verschillende te gebruiken materialen vindt u op deze website. 

02
jan

SGP-jongeren organiseert nieuwjaarsborrel met lijsttrekker Chris Stoffer!

In gesprek over de komende raadsverkiezingen!

Na een aantal geslaagde borrels gedurende de afgelopen jaren organiseert SGP-jongeren haar eerste nieuwjaarsborrel op woensdagavond 17 januari a.s. in Elspeet. Deze borrel zal in het teken staan van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Te gast is de Nunspeetse SGP-lijsttrekker Chris Stoffer. Hij zal met jongeren in gesprek gaan over de belangrijkste items uit het verkiezingsprogramma van de SGP en de toekomst van de Nunspeets in de raadsperiode 2018-2022. Er is alle ruimte voor het stellen van vragen, discussie en ontmoeting onder genot van een hapje en drankje. De borrel vind dit keer plaats in restaurant ‘het Edelhert’ te  Elspeet; in een sfeervolle en informele setting.

De SGP-jongeren heeft met deze borrel als doel om jongeren op een meer informele manier na te laten denken over actuele thema’s, die een link hebben met de politiek. De avonden zijn niet alleen bedoeld voor de jongeren uit de SGP-achterban, maar juist iedere jongere is van harte welkom en iedere inbreng wordt gewaardeerd.

 

Het bestuur van de (sinds 1 januari gefuseerde) SGP-jongeren kijkt er naar uit om jongeren uit Nunspeet en Elspeet te ontmoeten op haar nieuwjaarsborrel!


Wat: SGPJ-borrel
Wie: Chris Stoffer – Lijsttrekker SGP Nunspeet  
Waar: ‘Het Edelhert’ Nunspeterweg 15 te Elspeet (informele setting!)
Aanvang: 20:15 uur (vanaf 19:45 welkom)
Vanaf ongeveer 21.15 gaan we borrelen.

02
jan

Veluws Open 2018 - Darttoernooi voor Elspeet en Omstreken

Ben jij de nieuwe Michael van Gerwen? Laat dat dan maar eens zien op het Veluws Open 2018 wat georganiseerd wordt door VEF. Vrijdag 19 januari 2018 wordt voor de derde keer dit toernooi gehouden. Aan het darttoernooi kan iedereen deelnemen die darten als hobby heeft of voor de lol af en toe pijltjes gooit. Er wordt gespeeld op professionele dartbanen.

De aanvang van het darttoernooi is 19.00 uur. Door de omstandigheden rondom de gebeurtenissen van het kulturhus hebben heeft de organisatie dit jaar voor een ander locatie gekozen. ,,Gelukkig voor ons konden we terecht in de kantine van vv Elspeet.,, Er wordt gespeeld in poules van vier personen. Na de poulewedstrijden gaan de eerste twee personen van elke poule door naar de winnaarsronde, de andere twee naar de verliezersronde. Na een aantal rondes zal uiteindelijk de finale worden gespeeld tussen de twee beste darters. Het inschrijfgeld voor het Darttoernooi bedraagt 10,00 euro die voor aanvang van het toernooi moet worden voldaan. Er zijn mooie geldprijzen te winnen; het inschrijfgeld van alle deelnemers vormt de prijzenpot. Dus hoe meer deelnemers, hoe hoger het te winnen bedrag. Inschrijven voor het toernooi kan tot 18 januari via www.elspeetsefeesten.nl. 

27
dec

810.000 euro voor herinrichting de Brink

Voor de herinrichting van de Brink in Elspeet stelt de gemeente Nunspeet een bedrag van 810.000 euro beschikbaar. Hierbij is ook inbegrepen de aanleg van parkeerplaatsen bij het museum. Eerder werd al een krediet van 190.000 euro uitgetrokken voor het opstellen van een herinrichtingsplan. Voor het aanbrengen van een waterinfiltratievoorziening wordt een extra bedrag van 135.000 euro uitgetrokken. 

23
dec

Vestiging Kok in Elspeet gesloten

Kok's Meubelhuis is een begrip in Elspeet en Harderwijk en de regio. Toch vinden Jan en Coby Kok in Elspeet het tijd om het tijdperk in Elspeet af te sluiten. Jan en Coby gaan met prepensioen waardoor de meubelzaak in Elspeet afgelopen zaterdag haar deuren voor het laatst heeft gesloten. Echter de vestiging Kok's Meubelhuis Harderwijk is klaar voor de toekomst met een totaal vernieuwde showroom.

Lees hier het hele artikel in Nieuwsblad De Band.

19
dec

Slagerij De Weerd genomineerd voor 'Beste Worstmakerij - Traiteur

Ieder jaar wordt onder alle Gildeslagers één slagerij bekroond als 'Beste Worstmakerij-Traiteur van het Jaar'. Dit jaar is ook Gildeslager De Weerd, Apeldoornseweg 1Elspeet genomineerd voor deze eervolle titel. Tijdens Het Worstmakers Gilde op 15 januari 2018 zal de winnaar uit de 14 genomineerden bekend gemaakt worden. De producten worden diverse keren per jaar onverwacht gekeurd. Afgelopen jaar zijn al de schouderham, kaas grillworst en saucijzenbroodjes met goud bekroond. 

09
dec

Camping De Meulebarg mag uitbreiden

Om de kwaliteit van de camping te verbeteren en het bestaande parkeerprobleem op te lossen, wil het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders meewerken aan een uitbreiding van camping De Meulebarg. Voorwaarde is dat de provincie Gelderland ook instemt met het verzoek. 

Lees het hele artikel op Nieuwsblad De Band.

28
nov

Gezellige Winterlicht Avond in centrum van Elspeet

Donderdag 7 december organiseert een aantal ondernemers een Gezellige Winterlicht Avond in en rondom Restaurant Op de Brink in het centrum van Elspeet. Vanaf 16:00 branden de vuurkorven en lampjes, klinkt sfeervolle kerstmuziek en zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud tot 21:00 uur. De deelnemers hebben leuke stands ingericht met aantrekkelijke koopjes. Kortom voor ieder wat wils. Zie de afbeeldingen in de bijlage bij dit bericht voor meer informatie.

25
nov

De charme van Nunspeet, Elspeet en Vierhouten op nationale televisie

Presentatoren Bert van Leeuwen, Henk van Steeg, Hella van der Wijst en Mirjam Bouwman gaan voor het NPO 2-programma ‘Geloof en een Hoop Liefde’ op zoek naar authentieke dorpsverhalen, karakteristieke stadsgezichten en inspirerende verhalen over geloof, hoop en liefde. Binnenkort wordt een uitzending vertoond over Nunspeet, Elspeet en Vierhouten.

In het programma ontmoeten ze Gerrit Rekers. Hij weet alles van de bossen in de omgeving en geeft rondleidingen aan uiteenlopende gezelschappen. Gerrit is een geboren en getogen Nunspeter, maar laat zich niet zo makkelijk in een (kerk)hokje duwen. Mirjam gaat met hem op stap om bessen te plukken voor de jam die hij elke week maakt en praat met hem over het vrije leven dat hij leidt.

Daphne van Zomeren is sinds kort hoofdherder van de schaapskudde in Elspeet. Vroeger was ze grafische ontwerper, maar ze ontdekte dat ze liever buiten was. Na vele ontwikkelingen voelt zich nu eindelijk helemaal op haar plaats als herder met een eigen kudde.

William von Baumhauer laat aan Mirjam het Verscholen Dorp van Vierhouten zien wat zijn opa Edouard von Baumhauer heeft gesticht. Hij vertelt de geschiedenis van het dorp dat in de Tweede Wereldoorlog diep in de bossen is gebouwd en talloze Joodse onderduikers het leven heeft gered.

De uitzending van ‘Geloof en een Hoop Liefde’ is op donderdag 7 december om 17.50 uur te zien op NPO 2. 

22
nov

Inzien saldo van de Heidepas is vanaf nu mogelijk

Vanaf vandaag is het mogelijk om het saldo van Heidepas zelf in te zien. De saldo checker is beschikbaar onder menu keuze Heidepas, Saldo Checker. Of direct via deze link.

22
nov

Schuurverkoop voor Oranjehof

Bij boer Koster aan de Staverdenseweg 56 in Elspeet vindt elke laatste zaterdag van de maand een Schuurverkoop voor de Oranjehof plaats. Zo ook zaterdag 25 november. Vanaf ‘s morgens 10.00 uur tot ‘s middags 13.00 uur kunnen belangstellenden terecht. In de maanden juni, juli en december is er geen verkoop.

Design by No.3 | Nummerdrie.nl | Ontwerpstudio