Het nieuws uit Elspeet

17
aug

Boer’ndag zaterdag 25 augustus in Elspeet

De laatste zaterdag van augustus staat in Elspeet traditioneel in het teken van de Boer’ndag. Een evenement rondom molen De Hoop (Molenweg 6) met diverse activiteiten. Aanvang is 10 uur en dan worden de toegangspoorten geopend en kunnen de bezoekers het terrein opkomen. Daar zal een fair staan opgesteld met ongeveer 60 kramen en verschillende activiteiten voor jong en oud. De tractoren die aan de toertocht deel nemen staan opgesteld en kunnen worden bezichtigd. Om half elf vertrekken de klompenlopers voor een tocht van ruim 10 kilometer door en rondom Elspeet. Deze tocht wordt traditioneel op houten klompen gelopen. Opgave voor deelname kan vooraf, maar ook op de dag zelf op de fair.

De tractoren vertrekken om elf uur en rijden een route van ongeveer 16 kilometer (zie hier de route), waarna ze zich weer opstellen voor het publiek.

Daarnaast zal ook deze keer het Nederlands Kampioenschap Maaien met de Zeis worden gehouden. 16 Teams van 3 personen nemen het in verschillende rondes tegen elkaar op om de Gouden Strekel te bemachtigen. Het gras staat er dankzij het extra sproeien in de achterliggende droge weken prachtig bij en het belooft ook deze weer een spektakel te worden.

Voor de kinderen van de basisschoolleeftijd is een kleedjesmarkt aanwezig. Hiervoor kunnen ze zich vooraf aanmelden. Een ganzendrijver zal verschillende keren een demonstratie verzorgen en ook de ‘living statues’ laten zich verschillende keren zien. Ook de wedstrijd “wie bakt de beste Boer’n Appeltaaart” wordt gehouden en deelname hieraan is nog mogelijk.

Er is een film gemaakt van een aantal achterliggende uitvoeringen van dit evenement en deze zal worden getoond op de Boer’ndag. Leuk om eens even terug te kijken naar het verleden. Rond 16 uur wordt de fair beëindigd en kunnen de bezoekers nog even napraten onder het genot van een hapje en drankje. Toegang tot de fair is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar, ben je ouder dan bedraagt de entree € 2.50, € 1.00 hiervan is bestemd voor het onderhoudsfonds van molen De Hoop. Parkeren is gratis, volg daarvoor de borden die in het dorp staan opgesteld. Voor meer informatie en de laatste details van het programma zie www.elspeet.org/boerndag-2018.

24
jul

Boer’ndag Elspeet volop in voorbereiding

Zaterdag 25 augustus organiseert een commissie van enthousiastelingen (zie foto)namens Ondernemend Elspeet wederom de Boer’ndag op het land rondom molen De Hoop aan de Molenweg. Dit jaar is de samenwerking aangehaald met stichting Nunspeet uit de Kunst, om daarmee tot uitdrukking te brengen dat we gezamenlijk de schouders onder evenement en activiteiten in de gemeente Nunspeet moeten zetten. Ook dit jaar zal het Nederlands Kampioenschap Maaien met de zeis worden georganiseerd (“mei’en mit de zeisem”). En vanzelfsprekend de toertocht met oude tractoren door en rondom het dorp. Deze vakkundig onderhouden voertuigen zijn daarna op het terrein te bewonderen. Verder staat de klompentocht op het programma en zijn o het terrein verschillende activiteiten aanwezig. Op de fair bij de molen staan ruim zestig kramen opgesteld waar bezoekers iets van hun gading kunnen bemachtigen. En voor de kinderen van de basisscholen wordt een kleedjesmarkt ingericht. Vooraf opgeven is hiervoor noodzakelijk. De fair begint om 10:00 uur en zal om 16:00 worden afgesloten. Meer informatie is te vinden op deze  website en op facebook. Voor toegang tot de fair wordt € 2,50 gevraagd vanaf 12 jaar en met de opbrengst hiervan wordt het onderhoud van de molen ondersteund. Aanmelden voor de klompentocht, toertocht en het maaien met de zeis kan via de website.

Vanwege dit evenement zijn ter plaatse verkeersmaatregelen getroffen. Borden geven de richting aan naar het parkeerterrein, in directe nabijheid van de Boer’ndag, waar het gratis parkeren is.

23
jul

Parkeren voor mindervaliden op De Brink is zeker mogelijk

Diverse klanten die slecht ter been zijn, hebben moeite om bij Drogisterij De Brink te komen. Simpelweg omdat het te ver lopen is vanaf het parkeerterrein bij de dorpskerk. Zij hebben dan ook gevraagd aan eigenaar Peter Kuiper of hier ook een passende oplossing voor gezocht kan worden. Bij navraag door de Ondernemersvereniging Elspeet bij de Gemeente Nunspeet is het zo dat minder validen wel op de Brink mogen parkeren (dus buiten de parkeervakken), mits zij zowel een invalidenkaart als ook de parkeerschijf zichtbaar in hun auto hebben liggen. Aangezien dit nog niet bekend was bij veel inwoners en ondernemers wil de Ondernemersvereniging op deze wijze hier nogmaals aandacht voor vragen. Een minder valide die denkt in aanmerking te komen voor een invalidenkaart kan deze aanvragen via de Gemeente Nunspeet, zie ook www.nunspeet.nl.

14
jul

Viert Elspeet Koningsdag volgend jaar samen?

Koningsdag ligt alweer even achter ons en het bestuur van Oranjevereniging Elspeet heeft de centen geteld en de rekeningen betaald. Het bestuur kijkt met trots terug op het afgelopen jaar. Op een enkele klacht na hebben we vele dorpsgenoten kunnen enthousiasmeren voor ons programma. Eerlijk is eerlijk het geeft toch een kick om te zien dat de dagen zijn verlopen zoals we samen hadden gehoopt.

Voorafgaand aan het seizoen waren er personele problemen. Na jarenlange trouwe dienst heeft Henri van Asselt besloten niet verder te kunnen als voorzitter van de Oranjevereniging. Dat gat hebben we niet kunnen dichten ondanks verwoede pogingen. Omdat een opvolger zich niet spontaan aandiende is Alice van de Steeg in dat gat gesprongen met dien verstande dat het een oplossing zou zijn voor dit jaar. Daar komen we direct bij de kern van dit schrijven; volgend jaar zal het bestuur zoals het er nu naar uit ziet overblijven met 2 mannen en 1 dame. Hoe leuk het ook is dit is niet haalbaar. Het bestuur heeft dan ook moeten besluiten dat met de huidige bezetting volgend jaar geen activiteiten georganiseerd kunnen worden. Met pijn in ons hart, want dit kan toch eigenlijk niet?

Je hoeft niet gestudeerd te hebben. Aanstekelijk enthousiast zijn, je verantwoordelijk voelen, kunnen organiseren, delegeren en houden van een feestje is meer dan voldoende.

Zeg het maar Elspeet. Vinden we het samen vieren op Koningsdag echt belangrijk genoeg? Willen we weer zo’n fantastisch feest? Willen we weer een kinderavond? Willen we weer zo’n zinderende sterrit met aansluitend de onvolprezen lichtbak?
Laten we samen het dorp levendig en leefbaar houden. 

Laat wat van je horen via info@ove-elspeet.nl of bel ons:

Hesse Hoeksma: 06-57145241
Erik Hop: 06-51005030
Elsbeth Juffer: 06-12294994

05
jul

Acht zomeravondfietstochten Elspeet en Nunspeet

Al vele jaren worden door Woord en Daad comité Nunspeet/Elspeet de zomeravondfietstochten georganiseerd. Ook dit jaar staan de fietstochten door het prachtige gevarieerde Veluwse landschap weer op het programma. De verschillende routes hebben een lengte van 20 tot 25 km. Er kan gestart worden tussen 18.00 uur en 19.00 uur bij de Pineta aan de Elspeterweg 6 in Nunspeet op 9 en 23 juli en op 6 en 13 augustus, bij het 't Kerkerf achter de Hervormde Kerk in Elspeet op 9, 16 en 30 juli en op 13 augustus. Deelname kost € 2,50 en voor kinderen tot en met 12 jaar € 1,50, een gezin betaald maximaal € 10,-, dit is inclusief een consumptie na afloop.

De opbrengst van deze fietstochten is voor NEON - Nunspeet en ontwikkelingssamenwerking - ten behoeve van het Woord en Daad project Vakopleiding kansarme jongeren in Benin. Woord en Daad - in Nunspeet bekend van de Snuffelhal aan de Stationslaan, winkel in gebruikte goederen - is een stichting die gelden inzamelt ten behoeve van de allerarmsten in de derde wereld. Voor meer info www.WoordEnDaadNunspeet.nl, NeonNunspeet.nl.

19
jun

Nieuwe uitstraling De Brink

De opening van de Brink in Elspeet kreeg als openingshandeling een flinke waterdoop te verwerken. Tijdens de openingsspeech van wethouder L. van der Maas pompte de vrijwillige brandweer een flinke hoeveelheid water over de Brink vanaf de Apeldoornseweg. De eerste wateroverlast was zeker niet genoeg om het nieuwe riool echt te testen maar het gaf wel aan dat het water nu beter wordt afgevoerd.

Lees hier het volledige artikel in Nieuwsblad De Band.

19
jun

OPROEP; Wie bakt de lekkerste, mooiste, meest bijzondere appeltaart?

Voor de Boer'ndag op zaterdag 25 augustus worden nog appeltaartenbakkers gezocht.

Geef je op (dit is verplicht om me te kunnen doen) en wie weet mag je jezelf een jaar lang de appeltaartkoning(in) van Elspeet noemen. En ga je  met een leuke prijs naar huis! De taart bak je thuis en lever je in bij de biertent. In de middag wordt deze door een vakkundige jury beoordeeld. Opgeven kan via jannette71@hotmail.nl.

Voor meer informatie over de Boer'ndag, zie de pagina's op deze site.

08
jun

Parkeerplaatsen op en rondom De Brink in de blauwe zone

Voor de parkeerplaatsen op en rondom De Brink geldt vanaf heden een blauwe zone. Het gaat om de parkeerplaatsen op de Brink in Elspeet, op de Nunspeterweg tot het Kerkpad, op de Staverdenseweg tot en met huisnummer 3, op de Uddelerweg tot en met huisnummer 11, op de Binnenweg tot en met huisnummer 4, op de Apeldoornseweg tot en met  huisnummer 6 en op de Vierhouterweg tot en met huisnummer1.

Dit betekent dat uw auto daar maximaal twee uur mag staan op de parkeerplaatsen aangeduid met een blauwe streep en met gebruikmaking van de blauwe parkeerschijf.  De blauwe zone geldt op maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 18:30 uur en op koopavonden tot 21:30 uur.

Het college van B&W van de gemeente Nunseet heeft deze maatregel genomen om het parkeergedrag op de Brink en in de directe omgeving te regelen en het ongewenst lang parkeren tegen te gaan.

Ter gewenning aan de nieuwe situatie worden binnen de nieuwe blauwe zone in Elspeet de eerste weken waarschuwingen uitgedeeld. Vanaf 1 juli 2018 wordt  verbaliserend opgetreden.

04
jun

Rommelmarkt Oranjehof komt eraan

De rommelmarktcommissie van zorgcentrum Oranjehof gaat ook dit jaar een grote rommelmarkt organiseren. Deze rommelmarkt staat gepland op zaterdag 9 juni in en rond de locatie van het zorgcentrum. Deze rommelmarkt is zo ingericht dat iedere bezoeker hem alleen via de Gerrit Mouwweg kan betreden. De aanvang is 10:00 uur en om 14:00 uur stopt de verkoop, in de verwachting dat alles dan verkocht is.

 

Lees het hele artikel in De Band hier.

04
jun

Avond4daagse Elspeet

Maar liefst 4 avonden wandelen in en rondom Elspeet. De afstanden die gelopen kunnen worden zijn 5 km en 10 km. Inschrijven kan op maandagavond 11 juni tussen 17.30 uur en 18.30 uur. Er wordt dagelijks gestart tussen 18.00 uur en 18.30 uur vanaf de Schapendrift. LET OP: NIEUWE STARTLOCATIE! Voor meer informatie mail naar ac-esvvolleybal@hotmail.com.

29
mei

Opening Brink met dorpsbarbecue

De Ondernemend Elspeet heeft, na overleg met de Gemeente Nunspeet, besloten de feestelijke opening van de nieuwe Brink te plannen op vrijdag 15 juni. Gezamelijk met de inwoners, ondernemers en gemeente wordt dan stilgestaan bij de metamorfose die het dorpscentrum heeft ondergaan.

De officiële opening is om 19.00 uur maar de dorpsbarbecue start al rond 18.00 uur. Deze avond wordt met muntjes gewerkt door de aanwezige horeca en deze zijn ter plaatse te verkrijgen. Over de verdere invulling wordt nog druk overlegd maar zet vrijdag 15 juni alvast in uw agenda.

De kinderen op de basisscholen en de peuterspeelzaal in Elspeet krijgen een bon voor een gratis ijsje af te halen bij ijssaleon De Brink. Kinderen die niet in Elspeet op school zitten kunnen een bon ophalen bij de muntverkoop op de Brink deze avond.

29
mei

Boeiende borrel over de plannen van coalitie SGP/GB/CU!

Nu met de presentatie van het coalitieakkoord de coalitieonderhandelingen in Nunspeet zijn afgerond, organiseren de SGP-jongeren een borrelavond over deze plannen op woensdag 20 juni 2018. Te gast zijn onderhandelaars en fractievoorzitters Harm Jan Polinder (SGP) en Martin Mol (Gemeentebelang). Zij gaan op deze avond in een informele setting in gesprek over de belangrijkste items uit het coalitieakkoord en over de vraag wat dit concreet betekent voor jongeren. Er is alle ruimte voor het stellen van vragen, discussie en ontmoeting onder genot van een hapje en drankje.

De borrel vind dit keer plaats in de sfeervolle borrellocatie 'De Koude Hoek' (Kleine Kolonieweg 22) te Elspeet. De SGP-jongeren heeft met deze borrel als doel om jongeren op een meer informele manier na te laten denken over actuele thema's, die een link hebben met de politiek. De avonden zijn niet alleen bedoeld voor de jongeren uit de SGP-achterban, maar juist iedere jongere is van harte welkom en iedere inbreng wordt gewaardeerd. 

Het bestuur van de SGP-jongeren kijkt er naar uit om jongeren uit Nunspeet en Elspeet te ontmoeten op deze borrel!

 

Wat: SGPJ-borrel 
Wie: Harm Jan Polinder –SGP Nunspeet en Martin Mol –GB Nunspeet 
Waar: 'De Koude Hoek', Kleine Kolonieweg 22 te Elspeet (informele setting!) 
Aanvang: 20:15 uur (vanaf 19:45 welkom) Vanaf ongeveer 21.15 gaan we borrelen.

28
mei

Schuurverkoop in Elspeet

Aan de Veenweg 55 in Elspeet vindt zaterdag 2 juni een grote schuurverkoop plaats. Onder meer wordt te koop aangeboden antiek, curiosa, emaille, boerenbond, huisraad en boeken. Maar ook paardentuigen en karren. Tevens wordt voor de inwendige mens gezorgd. De opbrengst hiervan is bestemd voor het kinderhospice in Barneveld en hospice De Regenboog in Nunspeet. De verkoop is van 09.30 tot en met 15.30 uur.

22
mei

Intercity tussen Elspeet en Vierhouten gaat weer rijden

Vanaf woensdag 23 mei rijdt ie weer elke woensdag en vrijdag tijdens de zomermaanden! De intercity tussen Vierhouten en Elspeet. De eerste rit vertrekt om 10.00 uur vanaf het Dorpshuis in Vierhouten. De trein zal 4x een ronde van ruim een uur maken. Onderweg kunt u uitstappen en later weer instappen als u wilt. En ook leuk: u kunt in Elspeet een kleine koffiepauze houden bij Molen de Hoop. Ze verkopen er ook leuke souvernirs voor het thuisfront. De bus rijdt langs verschillende hotels in Vierhouten. Bijvoorbeeld langs Rondje Vierhouten-deelnemer Hotel Vierhouten. Wist u trouwens dat de chaufeurs en de gidsen dit op vrijwillige basis doen? 

03
mei

Rumoer rondom gedenksteen WO II

Een collegebesluit om de gedenksteen ter herinnering van de WOII te verplaatsen is bij veel dorpelingen niet in goede aarde gevallen. Een aantal Elspeters heeft een actiecomité gevormd om de gedenksteen in het centrum te behouden. Gecoördineerd vanuit de site Elspeet Historie.

Lees hier het hele artikel in De Band, met een ingezonden reactie van de Dorpsvereniging Elspeet.

19
apr

Gebouw De Luwte van Mennorode trouwlocatie

De directie van Mennorode Conferentiehotel aan de Apeldoornseweg 185 in Elspeet heeft een verzoek ingediend voor aanwijzing als permanente trouwlocatie van het gebouw De Luwte. De ruimte is geschikt voor tacjtig personen.

Het gebouw De Luwte was in 2012 winnaar van de International Architecture Award 2012. Omdat aan alle voorwaarden wordt voldaan, heeft het college van burgemeester en wethouders het verzoek goedgekeurd en is op donderdag 19 april op de locatie de overeenkomst trouwlocatie getekend. Burgemeester Breunis van de Weerd tekende namens het college de overeenkomst. 

18
apr

Heidepas voorjaarsactie

De twee weken voor Moederdag (30 april tot en met 12 mei 2018) is de voorjaaractie van de Heidepas in Elspeet. Degene met de meest gekochte punten én die het meest gebruikt maakt van de Heidepas bij meerdere deelnemers maakt kans op: 

  • hoofprijs: 1 minuut gratis winkelen bij Plus van der Horst, Elspeet
  • 2e prijs: dinerbon van restaurant ‘t Edelhert voor 2 personen t.w.v. € 75,-
  • overige prijzen: 8 x waardebonnen t.w.v. € 25,- van de overige deelnemers 

Deelnemers: Slagerij de Weerd, Drogisterij Op de Brink, Optiekhuys Elspeet, Verhoef Mechanisatie, Bakker Piet, Vlijm auto’s en Fietsen, Installatiebedrijf Spelt, Van den Hardenberg, Plus Van der Horst en Restaurant ‘t Edelhert.

Zie voor meer infomatie over de Heidepas de pagina's op deze site (link).

Bekijk hier de bijlage: HEIDEPAS VOORJAARSACTIE 2018
12
apr

Programma rond Koningsdag bekend

Rondom Koningsdag heeft de Oranjevereniging Elspeet een leuk programma in elkaar gezet. Op drie dagen zijn diverse activiteiten voor verschillende doelgroepen in voorbereiding.

Op zaterdag 21 april begint het met een programma voor de kinderen met een kindercircus en lampion- en fakkeloptocht bij het Kulturhus. Op donderdag 26 april is een feestavond in de tent aan de Maatweg. Zaterdag 27 april begint het programma op tijd. Om 8 uur wordt het dorp gewekt door het luiden van de klokken gevolgd door de fanfare vanaf de toren bij de dorpskerk. Daarna zijn verschillende activiteiten in en rondom het Kultuhus. In de middag zijn er de Boer'n Speul'n op het terrein aan de Maatweg. Rond 18 uur komt een einde aan het programma. Zie verder de flyer onder dit bericht, de site van de Oranjevereniging of de facebookpagina.

11
apr

Elspeter Chris Stoffer lid Tweede Kamer voor SGP

Chris Stoffer uit Elspeet, de nummer vijf van de kandidatenlijst, volgt Elbert Dijkgraaf op als Tweede Kamerlid. Hij wordt woensdag beëdigd. Dijkgraaf vertrekt per direct uit de Tweede Kamer. Het werk legde te veel ,,spanningen" op zijn huwelijk, schrijft hij in zijn afscheidsbrief. Hij was de afgelopen maanden afwezig wegens oververmoeidheid.

Hij gaat meer aandacht aan zijn gezin besteden. ,,De balans tussen werk en privé klopte niet meer", aldus Dijkgraaf. Zijn afscheidsbrief werd dinsdag voorgelezen door Kamervoorzitter Khadija Arib. Dijkgraaf wil op zoek naar werk dat minder ,,hectisch en tijdrovend" is. Dijkgraaf zal geen beroep doen op de wachtgeldregeling voor Tweede Kamerleden. De 48-jarige econoom zat sinds 2010 voor de streng christelijke partij in de Tweede Kamer. Daar hield hij zich bezig met onder meer Financiën, Landbouw en Defensie.

,,Ik heb alle begrip voor de heel persoonlijke afweging die hij heeft gemaakt om, zoals hij dat zelf zegt, weer een goede balans te vinden tussen werk en privé", laat fractievoorzitter Kees van der Staaij weten in een reactie. ,,Het grijpt ons erg aan dat Elbert ons gaat verlaten."

Bron: ANP

10
apr

De Zwaan wordt in oude glorie hersteld

De blikvanger van Elspeet, het voormalige hotel De Zwaan, is onlangs verkocht en de nieuwe eigenaar gaat het in oude glorie herstellen. Talloze jaren bracht Henk van Nifterik uit Elspeet zijn meubelzaak onder dak in het voormalige hotel De Zwaan in het dorpscentrum van Elspeet. Onlangs kon hij zijn zaak verkopen en door adequaat handelen van zowel de verkoper als de koper gaat Henk met zijn merknaam By-Henk aan de Staverdenseweg 27 in Elspeet in kleinere opzet verder. Zijn klantenkring kan hier terecht voor alle zaken die ze gewend waren bij hem te kopen. 

Lees hier het volledige artikel uit Nieuwsblad De Band.

Design by No.3 | Nummerdrie.nl | Ontwerpstudio