Het nieuws uit Elspeet

17
mei

Bloemenactie op 27 mei door Elspeets Fanfare Korps

Op vrijdagavond 27 mei aanstaande hopen de leden van het Elspeets Fanfare Korps weer bij u aan de deur te komen. Vanaf 18.00 uur verkopen zij prachtige rozen en chrysanten. Deze bloemen zijn te koop in diverse, vrolijke kleuren. De bloemen zijn afkomstig van ’t Bloemenhuus uit Elspeet. Steunt u Elspeets Fanfare Korps door het kopen van een bos bloemen? 


De actie wordt georganiseerd door het actiecomité van de muziekvereniging, bereikbaar via: actiecomite@elspeetsfanfare.nl

09
mei

Gratis kunstexpositie in Elspeet

De komende maanden is er een gratis kunstexpositie te bezichtigen in Elspeet. In Hotel en Congrescentrum Mennorode hangen tot en met 2 augustus bijzondere kunstwerken van Marjon den Engelsman, Kerstin Dauth, Magdalena de Coninck en Inge van Boven.

De kunstwerken van de vier exposanten hangen verspreid in de gangen van het hotel: bij binnenkomst ontvangen bezoekers een informatiefolder met de route en een overzicht van alle werken. De tentoonstelling is vrij toegankelijk en de kunstwerken zijn te koop.

De vier kunstenaars hebben allen een eigen manier van werken, wat zorgt voor een grote verscheidenheid aan kunstwerken. Zo laat Marjon den Engelsman zich inspireren door opgravingen, legendes en mythes met fascinerende schilderijen als resultaat. De Zwitserse Kerstin Dauth werkt met goudmengsels en creëert daarmee unieke kunstwerken. Een geheel andere stijl van schilderen is te zien in het werk van Magdalena de Coninck. Haar schilderijen, ontstaan vanuit verwondering voor de natuur, zijn spontaan en expressief. Tot slot exposeert Inge van Boven met beelden (zogeheten Moodies) en kleine KOMkadoos. Meer informatie over de expositie en openingstijden van Hotel en Congrescentrum Mennorode zijn te vinden op www.mennorode.nl. 

03
mei

Rommelmarkt bij Oranjehof op zaterdag 11 juni 2016

De rommelmarktcommissie organiseert op zaterdag 11 juni 2016 van 9:00 uur tot 14:00 uur weer een grote rommelmarkt. Er is dan veel te koop in en om Oranjehof zoals meubels, woondecoratie, boeken, binnen- en buitenplant en allerlei overige gebruiksartikelen.
Ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd. Zo is er koffie met appelgebak, advocaat, patat, frikandel, kroket, knakworst, pannenkoeken en gebakken vis. En ook zelfgemaakte melkmoes, deze is alleen op bestelling verkrijgbaar. Bestellen bij de Oranjehof tot zaterdag 4 juni, kosten: € 4,50 per liter. De bestelling is af te halen op donderdagmiddag 9 juni vanaf 12:00 uur bij Oranjehof.
Heeft u nog mooie en bruikbare spullen voor deze rommelmarkt, neem dan gerust contact op met Wim de Ruiter (06-53538110) en het wordt bij u opgehaald. 

30
apr

Burgemeester Van Hemmen opent jongerenruimte in Elspeet op 12 mei

Burgemeester Van Hemmen zal op donderdag 12 mei het nieuwe onderkomen van het JongerenOntmoetingsPunt ”De Werf” in Elspeet openen. Dat heeft de Stichting Historisch Museum Elspeet bekend gemaakt. Het JOP krijgt zijn onderkomen in ”Het Brandpunt”, de oude brandweerkazerne.

Van Hemmen zal om 18.45 uur de openingshandeling verrichten. De Elspeetse jongeren hebben dan weer een eigen ruimte nadat op het terrein van de voormalige gemeentewerf een nieuwe brandweergarage werd gebouwd.

De Stichting Historisch Museum Elspeet heeft de oude kazerne weer het aanzien gegeven van het oorspronkelijke gebouw, een school. Binnen zijn drie ruimten gecreëerd, een museumruimte, het JOP en een winkeltje. In de museumruimte zal op een eigentijdse manier een aantal aspecten van de geschiedenis van Elspeet worden weergegeven. Aan de realisatie van de inrichting wordt momenteel hard gewerkt.

Het bij het gebouw gelegen winkeltje ”De Heivlinder” komt in ”Het Brandpunt”. De VVV-functie verhuist mee. Het oude gebouw wordt afgebroken, zodat ”Het Brandpunt”, net als vroeger de school, dan weer de aandacht trekt.

Het museumgebouw kwam tot stand met financiële bijdragen van de gemeente Nunspeet, de Provincie Gelderland en de eigen dorpsgenoten. Tijdens de verbouw en nu, bij de afwerking en inrichting, is veel vrijwilligerswerk verricht. Ook de toekomstige gebruikers van het JOP droegen hun steentje bij.

30
apr

Zorgverleners in het zonnetje bij Mennorode

Zorgverleners worden zondag 10 juni in het zonnetje gezet tijdens het Zin in Zorg Festijn. Hotel en conferentiecentrum Mennorode en zorgorganisatie Reliëf organiseren gezamenlijk het event waaraan zorgverleners uit heel Nederland gratis mogen deelnemen. Het event vindt plaats bij Hotel Mennorode te Elspeet: vanaf 10.00 uur staat de dag geheel in het teken van 'zin in zorg'.

Om zorgverleners te inspireren, zijn er de hele dag muziek, persoonlijke verhalen, inspirerende voorbeelden, interessante lezingen en workshops met onder meer singer-songwriter Matthijn Buwalda, motivator Rikko Voorberg en stiltetrainer Mirjam van de Vegt.

PROGRAMMA

Aan het ochtendprogramma wordt, naast Buwalda en Voorberg, tevens meegewerkt door bestuurder Enny Hoenselaar, TV-presentator Leo Fijen en zorgethica Marije Stegenga. Zij zullen deelnemers inspireren over hoe je met zin kunt werken in de zorg. Persoonlijke verhalen, muziek en interessante voorbeelden geven inspiratie over hoe zorgverleners aandacht kunnen hebben voor hun eigen bezieling en hoe ze goede zorg kunnen verlenen. In de middag is er een markt met interessante producten voor zingeving in de zorg en is er een veelzijdig aanbod van workshops en activiteiten.

Omdat het event is georganiseerd om zorgverleners te bedanken voor hun inzet, is de toegang tot het Zin in Zorg Festijn gratis. Deelnemers hoeven alleen te betalen voor de lunch. Meer informatie en aanmelden kan op www.mennorode.nl. 

30
apr

Foto's festiviteiten Koningsdag beschikbaar

De foto's van de verschillende festiviteiten op en rond koningsdag zijn beschikbaar op de website van de Oranjevereniging Elspeet.

28
apr

Plus van der Horst vanaf 13 mei op vriidagavond langer open

Vanaf vrijdag 13 mei houdt Plus van der Horst de deuren op vrijdag langer open. Klanten kunnen dan tot 21 uur hun boodschappen doen.

28
apr

Herdenken in Elspeet op 4 mei 2016

Op woensdag 4 mei 2016 vindt de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers uit de tweede wereldoorlog plaats.

 

Op de dag vliegt om 14:35 uur een Lancaster/Dacota over het monument aan de Schaarweg.

 

's Avonds vindt de herdenking plaats op de algemene begraafplaats aan de Uddelerwerg om 19:30. Belangstellenden kunnen zich verzamelen bij de parkeerplaats aan de achterzijde van de algemene begraafplaats aan de Molenweg.

27
apr

Bertus van den Hoorn lid in de Orde van Oranje Nassau

Burgemeester Dick van Hemmen heeft op dinsdag 26 april een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de 67-jarige Bertus van den Hoorn uit Elspeet. Van den Hoorn is 34 jaar vrijwilliger op school in Elspeet, eerst op de Boazschool, later op de Boaz-Jachinschool.

Hij is 20 jaar koster, de eerste jaren in de Hervormde dorpskerk, nu in de Hersteld Hervormde kerk in Elspeet. Naast zijn kosterschap deed en doet hij veel vrijwilligerswerk in en om de kerk. Van den Hoorn is maar liefst 45 jaar koorlid van het mannenkoor 'Con Amore' en zet zich in deze vereniging ook in voor vele activiteiten. Van 1975 tot 1996 was hij bestuurslid van de Oranjevereniging in Elspeet. In de jaren 1980 en 1990 was hij koor- en bestuurslid van 'Elspeets Gemengde Zangvereniging' alsook bestuurslid van de Dorpsvereniging in Elspeet. Ook als organisator voor de stemgelegenheid in Elspeet is Bertus al 20 jaar actief. Zo regelt hij onder andere de opbouw van de stemhokjes, verwarming, koffie en thee, vloerbedekking en route- en bewijzeringsborden. Van den Hoorn doet zijn werk met veel inzet en enorme overgave. Uren kent hij niet; het is allemaal vrijwilligerswerk. Om die reden heeft hij een welverdiende onderscheiding ontvangen genaamd: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Met deze onderscheiding werd Bertus door burgemeester Dick van Hemmen gefeliciteerd. Onder het toeziend oog van echtgenote, kinderen en vrienden kreeg Bertus van den Hoorn zijn lintje. Van allen kreeg hij de felicitaties en wensten hem nog vele goede en gezonde jaren toe waarin hij zich ongetwijfeld zal blijven inzetten als vrijwilliger. 

26
apr

Kleding voor 'Kom over en help'

Het regionaal comité Nunspeet-Doornspijk-Elspeet-Elburg van Stichting Kom over en help zamelt al een aantal jaren kleding in die hier niet meer gebruikt wordt, maar die voor de hulpverlening in bijvoorbeeld de Oekraïne of Georgië goud waard is. Zaterdag 30 april tussen 10.00 en 14.00 uur kunnen belangstellenden overtollige kleding brengen bij installatiebedrijf Spelt aan de Staverdenseweg 41 in Elspeet. Graag alleen kleding die echt nog bruikbaar en schoon is geven en in een goed gesloten stevige plastic zak verpakken.

Stichting 'Kom over en help' verkoopt tegenwoordig de kleding en financiert daar diverse projecten mee. Zie ook www.komoverenhelp.nl 

23
apr

Oranjevereniging Elspeet past uitvoering iets aan i.v.m. weersverwachtingen

Oranjevereniging Elspeet heeft de locatie van het middagprogramma op 27 april aangepast i.v.m. de weersverwachtingen. Het programma zal plaats gaan vinden in de sporthal aan de Uddelerweg.

 

Kijk voor het programma in onze agenda (26 april, 27 april, 30 april of 6 mei), of op de site van de Oranjevereniging.

22
apr

Een mooi en groen Elspeet

Een mooi en aantrekkelijk dorp op de Veluwe! Dat is Elspeet en dat willen we graag zo houden. Vorig jaar is door samenwerking tussen dorpsvereniging en ondernemersvereniging het centrum van Elspeet opgefrist door het plaatsen van bloembakken en het opknappen van de groenstroken bij het VVV gebouw. Hoveniersbedrijf Stip heeft de uitvoering  voor haar rekening genomen en het onderhoud geheel belangeloos uitgevoerd. En daar gaan ze dit jaar verder mee. Onderstaand een korte indruk van de betrokkenheid van deze bekende hovenier uit Elspeet:

“Als hovenier leven wij graag daar een bijdrage aan door in het 'centrum' van het dorp het groen mooi te houden. Vorig jaar hebben we rondom het VVV kantoor en op De Brink enkele bloembakken geplaatst. Na het seizoen met zomerbloemen hebben we in het najaar heide, violen en bloembollen geplant. Inmiddels staat alles prachtig te bloeien en is het een genot voor het oog!”

In de fotoreportage hieronder een indruk van het resultaat.

16
apr

Gemeentelijk waarderingsteken voor Hans de Ruiter

Aan het eind van de Elspeet Memorial Tour op zaterdag 16 april reikte burgemeester Dick van Hemmen het gemeentelijk waarderingsteken uit aan initiatiefnemer en organisator van de tour, Hans de Ruiter. De Ruiter kreeg het waarderingsteken in restaurant Op de Brink in Elspeet.

Sinds 2007 heeft Hans de Ruiter met veel inzet en betrokkenheid de jaarlijkse Elspeet Memorial Tour georganiseerd. Een Tour in het teken van herdenken en gedenken van de slachtoffers die in de oorlogsjaren gevallen zijn in de strijd om onze vrijheid. Een tocht waarbij letterlijk en figuurlijk wordt stilgestaan bij diverse plaatsen die herinneren aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Hans De Ruiter is er in geslaagd de Elspeet Memorial Tour een waardevolle plaats te geven in het geheel van herdenken en vieren in en rond Elspeet.

De negende editie van Elspeet Memorial Tour zal voorlopig de laatste zijn. 'Het verhaal' is nu voldoende doorgeklonken en zal verder gaan in de vorm van de herinneringszuilen op de zeven crashsites in de gemeente Nunspeet. Op deze eikenhouten zuilen met daarop een RVS plaquette wordt in het kort de WOII-gebeurtenis van die plek beschreven (ook te raadplegen via de gemeenteapp). Daarmee is de geschiedenis geborgd voor de toekomst. In 2020 (75 jaar bevrijding) wordt de volgende Elspeet Memorial Tour worden gehouden.

Naast de organisatie van de tour was Hans de Ruiter ook de drijvende kracht achter het herdenkingsmonument (Lancastermonument) aan de Schaarweg in Elspeet en is hij nauw betrokken bij de jaarlijkse 4 mei-herdenking in Elspeet.

Het gemeentelijk waarderingsteken bestaat uit een beeldje (eikenblad met parel) van koper, een zilveren draagspeld (eikenblad met pareltje) en een ingelijste oorkonde (gekalligrafeerd). 

12
apr

Leden Ondernemend Elspeet bespreken de actualiteiten

Maandagavond 11 april kwamen de leden van Ondernemend Elspeet bij elkaar in het Oud Veluwsch Eethuis voor haar voorjaarsvergadering. Tijdens het officiële gedeelte van deze vergaderingen werden de jaarverslagen 2015 besproken en vastgesteld. Ook het jaarplan en de begroting 2016 kwamen aan de orde en ook deze werden door de leden goedgekeurd.

Esther Joustra (Hotel  Stakenberg) nam afscheid van het bestuur en in haar opvolger is geworden Henriekus Stip (Stip Hoveniers), hierdoor is het bestuur weer volledig. Maar de voorzitter, Kees van den Bosch, was ook periodiek aftredend en voor hem wordt nog een vervanger gezocht. Kees heeft aangegeven tot de najaarsvergadering aan te willen blijven, maar dan er toch echt een punt echter te gaan zetten. Hij riep de leden op zich kandidaat te stellen.

Verder kwamen de actuele onderwerpen langs zoals de projecten De Brink en de Bedrijvenstrip. Voor het laatste project ontwikkelt zich positief.

Na een korte pauze werden twee presentaties verzorgd. De eerste door twee adviseurs van Rabobank Noord Veluwe die de leden kennis lieten maken met de nieuwste (digitale) mogelijkheden van betalingsverkeer en financieren. Als tweede werd het koopstromenonderzoek gepresenteerd dat in 201 in de gemeente Nunspeet (en ook de kern Elspeet) is uitgevoerd. De meeste opvallende verschillen van Elspeet ten opzichte van soortgelijke kernen werden hier goed uitgelicht. Aan de leden werd dan ook de vraag gesteld wat kunnen jullie nu met deze kennis? Daar werd verschillend over gedacht, maar duidelijk was wel dat vooral de detailhandel hier wel op moet gaan reageren. Anders lopen ze het risico dat ze omzet kwijt gaan raken aan internetaanbieders en regionale trekkers in de omgeving. Vanuit stichting Ui de Kunst waren ook enkele vertegenwoordigers aanwezig en zij hebben kort de leden geïnformeerd over hun plannen voor de gemeente Nunspeet en de kern Elspeet. Na deze informatieve presentaties werd nog enige tijd gesproken met elkaar en het netwerk aangehaald.

07
apr

Elspeet stemt tegen bij referendum

Woensdag 6 april heeft Elspeet bij het referendum een duidelijke Nee laten horen. Maar liefst 71% stemde tegen het associatieverdrag. De opkomst is uitgekomen op een magere 26%.

Verschil is wel zichtbaar tussen de beide stemlocaties:

Stemlokaalvoortegengeldigblancoongeldigtotaaloproepen
Boaz-Jachinschool125277402214051563
percentage31% 68%   26% 
        
Da Costa school105311416234211635
percentage25% 74%   26% 
        
totalen230588818448263198
percentage28% 71%   26% 

 

Bekijk hieronder de totale uitslagen van de gemeente Nunspeet in de bijlage bij dit bericht.

Bekijk hier de bijlage: Uitslag Nunspeet - Landelijk referendum
07
apr

Informatieavond burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt

Het afgelopen jaar is veel veranderd voor burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij van Oranjehof vinden het heel belangrijk dat iedere burger deel uit maakt van de samenleving en meedoet in het arbeidsproces.

Met verschillende partijen hebben we de handen ineengeslagen om een Werkatelier in de Oranjehof op te starten waarin je mee mag doen en jezelf mag zijn. Het werkatelier is ondertussen een feit. Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom!

Wij hebben gemerkt dat er behoefte is aan informatie rondom de veranderingen voor burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom deze avond waar partijen vertellen wat ze voor u/jou kunnen doen. Waar ook ruimte is voor de vragen, die er zijn.

Philadelphia, Talenta, Op weg met de Ander, Fruytier Scholengemeenschap, de Gemeente Nunspeet, Intervens, MEE en Oranjehof vertellen u graag meer over dit thema. Ook de gemeente Nunspeet is aanwezig. En natuurlijk bent u op de goede plek wanneer u meer zou willen horen over het werkatelier op de Oranjehof.

De informatieavond wordt gehouden op 18 april en start om 19.30 op de Oranjehof. Wij kijken uit naar uw komst! Wilt u vooraf meer informatie, belt u dan naar Oranjehof, tel 0577-492278.

06
apr

‘Afscheidsraad’ burgemeester Van Hemmen in Veluvine

De bijzondere raadsvergadering waarin de gemeenteraad van Nunspeet op vrijdag 13 mei afscheid neemt van Dick van Hemmen als burgemeester, zal worden gehouden in Veluvine. De vergadering begint om 14.00 uur.

s'Avonds is er in Veluvine tijdens een afscheidsreceptie van 19.30 tot 21.30 uur voor iedereen gelegenheid het burgemeestersechtpaar de hand te drukken. 

Voor de bewoners van Elspeet, Hulshorst en Vierhouten zijn er in samenspraak met de dorpsverenigingen van 19.30 tot 21.30 uur afscheidsrecepties in de dorpshuizen. Op maandag 9 mei in het dorpshuis Hulshorst, op dinsdag 10 mei in het dorpshuis Vierhouten en op donderdag 12 mei in het Kulturhus in Elspeet.

05
apr

ESV organiseert Recreanten Volleybaltoernooi op 28 mei aanstaande

ESV Volleybal organiseert dit jaar voor de 33e keer een recreatief volleybaltoernooi. Het evenement vindt plaats op zaterdag 28 mei 2016 vanaf 9.00 uur op “Sportpark op de Heide”, Uddelerweg 100, Elspeet. Kijk hier voor meer informatie.

01
apr

Peuterspeelzaal Klein Duimpje opgenomen in Stichting Doomijn Peuterspeelzalen

Peuterspeelzaal Klein Duimpje in Elspeet is vanaf 1 april opgenomen in Stichting Doomijn Peuterspeelzalen 'om de continuïteit en voortgang van de peuterspeelzaal en Vroeg en Voorschoolse Educatie (VVE) te kunnen waarborgen.'

In de afgelopen jaren hebben veel kinderen peuterspeelzaal Klein Duimpje mogen bezoeken, waardoor de activiteiten van deze peuterspeelzaal in de kern van Elspeet een plek hebben gekregen. De komende veranderingen vanuit de wet- en regelgeving, maken dat het aansturen van een peuterspeelzaal als Klein Duimpje een complexe taak is. Zowel het bestuur van Klein Duimpje als de gemeente Nunspeet vinden de continuïteit en voortgang van de peuterspeelzaal en de Vroeg en Voorschoolse Educatie (VVE) in samenwerking met de basisscholen belangrijk. Het bestuur van de peuterspeelzaal heeft besloten om de peuterspeelzaal, in nauw overleg met de gemeente Nunspeet, over te dragen aan de organisatie Doomijn.

Voor de kinderen verandert er voorlopig niets, de peuterspeelzaal blijft in het Kulturhus gevestigd en ook blijven de huidige peuterspeelzaalleidsters en vrijwilligsters werken bij de peuterspeelzaal.

DOOMIJN Doomijn heeft meerdere peuterspeelzalen in de gemeente Nunspeet en Hulshorst en ervaring met het aanbieden van VVE. Niet alleen in Nunspeet is Doomijn terug te vinden, in het gebied tussen Harderwijk en Groningen biedt Doomijn peuterspeelwerk aan in diverse gemeenten. 

01
apr

BoekStart inloopochtend in Bibliotheek Elspeet

Op woensdag 6 april organiseert Bibliotheek Noordwest Veluwe in Bibliotheek Elspeet een open inloopochtend BoekStart. Ouders van/met baby’s en peuters zijn van harte welkom om vragen te stellen over (voor)lezen met heel jonge kinderen, en bij te kletsen met andere moeders terwijl de kinderen worden voorgelezen of spelen. Joke Kleijer, jeugdverpleegkundige, geeft in Elspeet een workshop Nieuwe media en peuters.

Nieuwe media en peuters
Op 6 april, tijdens de Media Ukkie Dagen (1-8 april), komt verpleegkundige Joke Kleijer in Bibliotheek Elspeet vertellen over Nieuwe media en peuters. De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of the-internet-of-toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Veel ouders beseffen dan ook dat het verstandig leren omgaan met media een steeds belangrijker onderdeel van de opvoeding is geworden. Maar hoe pak je dat als ouder het beste aan?
Deze inloopochtend begint om 10.00 uur en Joke Kleijer begint te vertellen om 10.15 uur.

Design by No.3 | Nummerdrie.nl | Ontwerpstudio